Jirka Baloušek je prvním dobyvatelem kategorie VÝKON VKJČ 2023

Blahopřejeme! A Jirku chválíme, že se s námi podělil o své zážitky:

„Vrchařská koruna JČ, start 1.4. a navíc ještě sobota, co víc si přát a není to Apríl. Spát se mi nechce v tv 💩, ve 23 hodin zabalím šest buchet (od mamči) a sedím lehce na těžko na kole. Letos to je opět připravené na 4 okruhy po 5ti vrcholech někde v okresech Jižních Čech.  První 5tka začíná u nás kousek od Skočic na Hradu. Cestu volím co nejsnáze po asfaltu, při stoupání na vrchol začíná přituhovat a předchozí vydatný déšť, lesáci a nakonec i černá zvěř postup dost ztíží. Prakticky celý kopec připomínal jednu velikou bublaninu. Při focení vrcholu dokonce na mě začne chrochtat křoví ze šesti míst, rychlé mizím, i když v tom bahně je to docela sranda. Druhý vrchol Svobodná hora rozhledna Haniperk a třetí poutní kostel Lomec důvěrně znám, takže jsem se taky moc nezdržoval. Další vrchol Netolický Archeopark, tak na něj se těším ještě někdy za světla asi to tu bude hezký,  poslední vrchol 1. pětky Osule u Vitějovic (bývalý hrad, dnes skoro nic), byl těžší než před čtyřmi lety a určitě ani za světla ho nemusím vidět. Následoval dlouhý přesun, tak jsem se proti plánu (trochu mimo trasu), rozhodl dojet na jedinou nonstop benzinku v Prachaticích, kde dám brzkou snídani. Začíná trochu pršet a teplota klesla na 5 °C, vyndavám šustku od KWAKU, která mě udrží v provozní teplotě. Jedu okolo, někdy i na hraně vojenského prostoru Boletice, chvilku to vypadá, že by nemuselo pršet, ale opravdu jenom na chvilku. Navíc mapy.cz nezklamaly a cestu vedou přes brody. U 1. vrcholu druhé pětky Muckovské Lomy jsem měl původně v plánu si na chvilinku lehnout, ale cítil jsem se fit, navíc hodně cedulí zákaz vstupu mě odradily, tak valím dál. Proti větru do Horní Plané, kde si pomůžu přívozem, i přes nákup občerstvení (Baldovo ionty), půl hodiny čekám na odjezd. Obsluha přívozu si dělá srandu, co tady v tom počasí dělám a kde mám běžky. Další dva vrcholy jsou kousek v Rakousku,🤣 potkávám asi 2 kolegy vrchaře. Alpenblick a Moldaublick, rozhledny zavřené, stejně by nebylo nic vidět. Cestu zpět mi komplikují značky zákaz vjezdu kol a asi jedinou volnou cestou, abych se nemusel úplně vracet, jedu dál do Rakouska a valím na Vítkův kámen, který není zadarmo. Poslední vrchol Kaliště, taky není zadarmo a dá zabrat, navíc se na vrcholu sjedeme s klukama, které jsem potkal v Rakousku. Cestou dolů dávám trail a valím směr benzínka umýt kolo, napít se a hlavně se ohřát. Spacák sebou mám, tak uvidíme… Najeto 193km, nastoupáno 3481m za 16,5 hodiny spokojenost.

Tady ještě z druhého výletu:

Venku azzurro, i když 7°C a vítr tomu trochu ubere a je mi jasné, že se západem slunce půjde teplota rychle dolů. V plánu mám 5 vrcholů VKJČ, které se nacházejí na Písecku, nejsou tak náročný, takže beru gravlíka musím být rychlej, jinak zmrznu, staruji kousek před pátou. První vrchol hrad Zvíkov dobře znám a těšil jsem se na něj, protože kousek před je pivovar, i průměrná rychlost tomu napovídala, ale bohužel měli zavřeno. Měním strategii a otáčím trasu a jedu směr Milevko, kde jsem chtěl končit, ale vypadá to, že bych poslední vlak stejně nestihl. Tak jedu nejdříve na Svatý Jan dvojku dnešního výletu a po něm na trojku do Kláštera v Milevsku, zastavím na chvilinku na benzince doplním tekutiny a hlavně se potřebuji ohřát, krátká zastávka pomohla venku už je 1°C. Čtvrtý vrchol  Langova rozhledna se nachází v osadě Onen svět, teploměr hlásí 0°C, poslední pátý vrchol je zámek Orlík. Voláme si po několikráté s Milčou, že na mě někde počká, trochu vyměknu a svolím jsem zmrzlý jak preclík než ho hodí v Lidlu do pekárny. Poslední vrchol zámek Orlík zdolán relativně rychle, při cestě zpět od vcholu mě Milča odchytne ještě v obci Orlík, byla trochu rychlejší. Myslel jsem, že dojedu až do Čimelic než se potkáme. Najeto necelé kilíčko, nastoupanej kilometřík a kousek a to za čtyři a půl hodinky. Když jsem se odsekal od kola teploměr ukazoval -2°C.

3 výlet :

Na zelený čtvrtek sfouknutý poslední vrcholy VKJČ. Startuji takticky z Jílovic kde má sídlo minipivovárek. První vrchol NPR Červené blato kousek od Jiříkovo Údolí, je tam zákaz vjezdu kol, tak rychlá fotka u cedule a hurá na další vrchol Velká pískovna v Suchdole nad Lužnicí, taky brnkačka. Další vrchol Meridianstein je kousek v Rakousku, trochu dá zabrat, cestu znám, v létě jsme tudy jeli do Nové Bystřice. Potom rychle zpátky do Chlumu a vyfotit Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Odtud na poslední vrchol Rozvodí, trasu mapy.cz zvolily terénem (vlastně i já) a docela mě baví. Cestou potkám jeleny a daňky. Asi tak 800m před posledním vrcholem je lávka přes řeku v rekonstrukci a musím se vrátit 15km. Poslední vrchol i s objížďkou zdolán a teď už jenom zpátky k pivovaru pro vítěznou odměnu, vypadá to, že jsem první kdo zdolal VKJČ 2023. Což mi cestou domů potvrdí organizátoři  paráda. Najeto 95 km 663m za 4,5 hoďky.“

Written by Vítek S.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *